Welcome to England!

1800-luvun Englanti on täällä taas! Massiivinen kartanorakennus Bletchey Palace kohoaa jälleen kristallinkirkkaan järven keskeltä yhtä vaikutusvaltaisena kuin satoja vuosia sitten. Sen kylmät kiviseinät kätkevät sisälleen ikivanhoja salaisuuksia, joista kaikkien ei ole edes tarkoitus nähdä koskaan päivänvaloa. Tervetuloa vierailulle Bletchey Palaceen! Once you’re in, you’re in.

Bletcheyn historia on kaikkea muuta kuin mustavalkoinen. Alun perin Bletcheyn kartano rakennutettiin Bletcheyn herttualle Charles de Burghille sekä hänen herttuattarelleen Lady Edwina de Burghille vuonna 1698. Siitä lähtien kartano ja sen tilukset ovat kuuluneet de Burghin aatelissuvulle, jonka omistuksessa se on edelleen. Historiallinen suojeluskohde Bletchey Palace kuitenkin tuhoutui pahasti toisen maailmansodan levottomuuksissa, mutta se saatiin peruskorjattua lähes entiselleen. De Burghin suku palasi asuttamaan hiljentynyttä Bletchey Palacea, sillä kartanossa asui vain vanhaherra Edric de Burgh sekä hänen henkilökuntansa, sillä Edricin vaimo Lady Anne kuoli 60-vuotiaana sairaskohtaukseen. Pariskunnalla ei ole muita lapsia kuin 1950-luvulla syntynyt tytär Yvonne, joka löysi ranskalaisen rakkauden ja muutti Etelä-Ranskaan lakimies Christophe Lefébvren kanssa. Tästä liitosta syntyi vuonna 1984 Bletchey Palacen nykyinen haltija – Marcelon de Burgh.

Henkilöesittely

Marcelon de Burgh on tumma pitkänhuiskea mies, joka on oikea kartanoperillisen perikuva. Marc on saanut vanhemmiltaan hyvän kasvatuksen ja osaakin käyttäytyä aina tilanteen vaatimalla tavalla. Ulkonäössäkään ei ole mitään valittamista, sillä hän on aina moitteettoman tyylikäs. Marc omistaa varmasti koko Englannin pisimmän pinnan, sillä tätä miestä on hyvin vaikea saada suuttumaan mistään, mutta kun Marcelon jostain vihastuu niin siitä on leikki hyvin kaukana. Vaikka Marcista saakin hyvin asiallisen kuvan, osaa mies olla myös rentoa ja huumorintajuista seuraa. Marcin musta huumori saattaa yllättää monia, vaikkakin mies paljastaa sen vain läheisimmille tuttavilleen.

Marcin nuorempi vuonna 1989 syntynyt veli Léon de Burgh on perinyt myöskin hyvät geenit vanhemmiltaan jos ulkonäköä katsotaan. Hieman rämäpäisempi ja leikkimielisempi Leo omistaa hymyn, joka todella saa naisten polvet tutisemaan. Virnistys yhdistettynä ilkikuriseen silmien välkkeeseen tekee Leosta piristävää seuraa, vaikka mies saattaakin joskus ärsyttää ihan tahallaan. Ihme kyllä Leo ei ole tunnettu naistenmiehenä, vaikka kosijoita varmasti riittäisi. Kotikasvatus on mennyt siis perille tällekin nuorukaiselle, sillä Leon käytöksessä ei useimmissa tilanteissa ole mitään moitittavaa. Leo käyttäytyy yleensä hillitysti, mutta vilkaisu miehen silmiin kertoo, mitä Leo sillä hetkellä oikeasti ajattelee. Miehellä on myös tapana jaella kommentteja, jotka saavat vanhemman väen mulkoilemaan häntä kulmiensa alta. Leo omistaa vahvoja mielipiteitä aatelisten käytöksestä, eikä pelkää lausua niitä julki.

Perheeseen kuuluu vielä sisko Lorraine de Burgh, joka asuu vielä vanhempiensa luona Ranskassa, mutta vierailee usein Englannissa veljiensä luona. Lorraine on pitkähiuksinen laiha ja pienikokoinen vuonna 1994 syntynyt tyttö, joka on tottunut saamaan melkein kaiken minkä haluaa, onhan hän perheen iltatähti. Lorraine harrastaa ratsastusta ja hänellä onkin monta hevosta Bletcheyn tallissa. Teini-ikäinen tyttö osaa käydä lahjakkaasti kenen tahansa hermoille, mutta uskoo viimeistään, kun Marc pistää hänet ojennukseen. Lorrainella on oma pieni yorkshireterrierinarttu nimeltä Lady Bianca Benoîte des Moutiers eli Bianca.

Kartanossa asustelevat myös suomalaiset vaihto-oppilaat Sini ja Enni, jotka opiskelevat Bletcheyn yliopistossa Englannin historiaa. Marcelon halusi auttaa paikallista yliopistoa ja tarjota kahdelle opiskelijalle asuinpaikan erittäin historiallisessa kohteessa, sillä tilaa ainakin riitti yllin kyllin!

Sini on 22-vuotias (s. 1989) punaiset hiukset omaava nuori nainen, joka opiskelee pääaineena Englannin historiaa ja sivuaineena kirjallisuutta. Puhetta ja naurua riittää siellä missä Sini kulkee, mutta huonoina päivinä naista ei todentotta kannata käydä ärsyttämässä. Toisinaan naikkonen höpöttää oman suunsa ohi, mikä johtaa hienon herttuan linnan mailla jos jonkinlaisia epämukavia tilanteita. Sini on ihminen, jonka ylitse hän ei suvaitse kenenkään kävelevän. Älykkyys on naisen eniten arvostamia puolia ihmisessä ja yksinkertaiset ihmiset saavat hänet repimään hiuksia päästään. Sini on harrastanut ratsastusta koko pienen ikänsä ja hänet  tapaakin usein Bletchey Palacen tallialueelta. Nainen on myös helppo suostutella jos jonkinlaisiin tempauksiin, mistä ei aina seuraa hyvää…

Enni on myöskin 22-vuotias (s. 1989) nuori nainen, jonka tunnistaa pitkistä ja ruskeista hulmuvista hiuksista. Pääaineenaan Ennillä on myöskin Englannin historia, mutta sivuaineena hän opiskelee taidetta. Ennin löytääkin usein maalaamasta tai luonnostelemassa jotain maisemaa tai tapahtumaa poissaoleva katse kasvoillaan. Muutenkin hymyilevä Enni on huomattavasti Siniä rauhallisempi, mutta rauhallisuuden ei kannata antaa hämätä. Naiselta löytyy purevia kommentteja sekä nasevia lausahduksia tilanteeseen kuin tilanteeseen! Useimmiten Enni kuitenkin pitää kielenkantansa kurissa ja on enemmänkin hiljainen kuin puhelias, johtuen osaksi siitä, että etenkin Sinin, Marcin ja Leon keskustelut ovat toisinaan niin huvittavaa kuunneltavaa. Hevoset ovat myöskin lähellä Ennin sydäntä ja pitkät ratsastusretket Englannin maaseudulle ovatkin yksi naisen lempipuuhista.

Tallin puolelta löydät aivan taatusti valkohapsisen hieman kumarassa kulkevan vanhan herran, joka tunnetaan nimellä Harry Emsworth. Mies on ollut Bletchey Palacen tallimestarina aikojen alusta asti ja häntä ei saa tallin kokonaiskuvasta irti hiomallakaan. Harrylla on pieni mökki tilusten laitamilla, jonka takapihalla hän kasvattaa tarkoin varjeltuja kurpitsojaan. Herra Emsworth ei mielellään puhu ihmisten kanssa ja vastaakin toisten keskusteluyrityksiin yleensä vain äkäisellä murahduksella. Koko Iso-Britanniasta ei kuitenkaan varmasti löydy toista yhtä työlleen omistautunutta tallimestaria, kuin Harry on. Hevosten kanssa Harryllä ei ole mitään ongelmia, sillä vaikeimmatkin tapaukset taipuvat miehen tahtoon. Harryn perässä kulkee usein vanha bloodhound-koira Toby, joka on lempeä kuin mikä. Harry kuitenkin jaksaa aina pelotella Tobyn verenhimosta ja väittää koiravanhuksen vahtivan hänen taloaan silmä kovana öisin. Oikeasti Toby kuorsaa varmasti lujempaa kuin Harry itse, eikä pieni mekkala saa kumpaakaan hereille.

Kartanolla taas huolta järjestyksestä pitää pääsisäkkö Mathilda Shelley, joka on oikea kartanon muumimamma. Mathilda on äärettömän rakastettava vanhemmanpuoleinen pyöreä nainen, joka asuu myöskin kartanolla. Mathilda taikoo muun henkilökunnan kanssa joka päivä maan maittavimmat ateriakokonaisuudet, joista kukaan ei voi olla pitämättä! Marc onkin sanonut, että Mathilda on taivaanlahja hänelle. Nainen nimittäin tekee kaiken mahdollisen ja vielä vähän ylimääräistäkin – ja vielä mielellään!

James Remington on lämminkasvoinen jo hieman harmaantuva hovimestari, jonka tehtävä on hoitaa kartanon juoksevat asiat. James on siitä ihana, että miehelle voi kertoa mitä vain ja häneltä löytyy aina vastaus ongelmaan kuin ongelmaan. James on vähän höpsö ja toisinaan vanhuksen jutuista ei saa juuri kukaan selkoa. Auttavainen James on kuin mikä, eikä miestä saa hätisteltyä kartanon mailta edes pakolliselle vuosilomalleen – niin kiintynyt hän on Bletchey Palaceen.

Tilukset

Bletchey Palace on kuin suoraan kauneimmasta unesta kaapattu näky, jota luulee olevan olemassa vain elokuvissa. Bletcheyn kartanon tilukset jatkuvat silmänkantamattomiin pitäen sisällään oikeastaan kaiken mahdollisen, mistä voit vain uneksia. Kiinnostaisiko sinua virkistävä uinti kirkasvetisessä järvessä tai hyvään kirjaan uppoutuminen lehmuksen varjoissa niityn reunalla katsellen laiduntavia hevosia? Entäpä pirteä ratsastusretki pitkin loputtomia hiekkateitä tai tennistuokio tilan omalla tenniskentällä?

Bletchey Palaceen kuuluva alue on niin suuri, että sitä on täysin mahdoton hahmottaa ensinäkemällä. Kartanon maille vie leveä hyvinhoidettu vaalea ja suora hiekkatie, jonka päässä on suuri ja massiivinen portti. Portin takaa näkyviin tulee ensimmäisenä suoraan edessä seisova vaalea kivikartano, joka saa kenet tahansa sanattomaksi. Hiekkatie kaartuu ympyräksi, jonka keskellä komeilee suuri suihkulähde suihkuttaen kirkasta vettä kauniissa kaaressa takaisin lähteeseen. Etupiha on kuin suoraan vanhan ajan elokuvista, sillä nurmikko on leikattu täydellisen lyhyeksi ja pensaat muotoiltu symmetrisiksi. Etupihan on tarkoituskin olla hieman autio, sillä todellinen maailma avautuu vasta, kun kierrät kartanon toiselle puolelle.

Bletchey Palace on suorakulmion muotoinen kartano, jonka keskellä on sisäpiha. Sisäpihalle pääsee seke etu- että takapuolelta kartanoa. Sisäpiha on kauttaaltaan mukulakiveä ja siellä täällä roikkuu kauniita kukka-asetuksia. Pääsisäänkäynti käy massiivisten portaiden kautta, jotka kohoavat toisella puolen kartanoa. Kartanon toinen puoli onkin mainittavan arvoinen, sillä seisoessa pääsisäänkäynnin luona, eteesi avautuu todellinen paratiisi. Keskellä tiluksia kimaltaa kirkkaansininen puhdasvetinen järvi, joka antaa näylle satumaisen vivahteen. Alas laaksoon vievät kauniit kiviportaat ja laatoitettu kulkureitti. Järven rannalta löytyy vaaleankeltainen huvimaja, jossa voi rentoutua lukemalla kirjaa tai kuuntelemalla musiikkia kauniin maiseman ääressä. Rannasta löytyy myös tammia sekä lehmuksia, joiden rungon viereen voi käpertyä, pari riippumattoa sekä hiekkapohjainen uimaranta.

Järven vasemmalla puolella sijaitsee Bletchey Palacen hevostallit, joita on yhteensä kaksi kappaletta. Tallipiha on kauttaaltaan kivetetty ja pidetään aina moitteettoman puhtaana.  Päätalli on rakennettu ulkokarsinoiden muotoon ja talli itse on valkoiseksi kalkittu kiviseinäinen rakennus. Karsinoiden ovissa on messinkiset nimilaatat, joista tunnistaa karsinan sen hetkisen asukin. Heti tallin takana on koristeellinen maneesirakennus, joka on upea ilmestys tummine holvikaarineen ja isoine ikkunoineen. Toinen talli on pienempi ponitalli, jonka karsinat ovat kaikki sisäänrakennettuja. Se sijaitsee päätallin ja maneesin välittömässä läheisyydessä oikealla puolella ja sinne vie myös laatoitettu pihatie.  Toinen liikutusmahdollisuus löytyy hieman kauempaa, tummasoraisen hiekkatien päästä. Lehmusten keskellä suojassa on täysimittainen koulukenttä, jossa mahtuu harjoittelemaan useampi ratsukko samaan aikaan. Valkolankkuiset tarhat sekä laitumet sijaitsevat tallien ja maneesin takana, josta ne jatkuvat osittain niityille kartanon viereen.

Järven oikealta puolelta taas löytyy tallimestari Harry Emsworthin oma keltaiseksi maalattu mökki. Pientä taloa ympäröi osittain valkoinen puuaita, jonka sisällä herra Emsworth kasvattaa kuuluisia kurpitsoitaan. Pienen metsikön takana avautuu täydellinen vihreä tenniskenttä sekä pieni varasto, josta tennismailat ja muut tarpeet löytää. Tenniskentän takaa jatkuu metsikkö, joka loppuu kuitenkin pian muuttuen luonnonniityiksi ja kukkuloiksi.

Järven takaa, koulukentän läheisyydestä alkavat mitä parhaimmat maastoreitit. Leveät hiekkatiet, lehmusmetsät, tammien tuoksu ja niityt kutsuvat kenet tahansa seikkailemaan joko hevosen, koiran tai vain itsensä kanssa Englannin maisemiin. Rauhallinen puro virtaa kukkuloiden välissä ja sen rannalle voi vaikka heittäytyä selälleen nauttimaan kesäpäivästä. Puron ylitse kulkee myös vanha kivisilta, joka on pysynyt paikallaan viimeiset pari sataa vuotta. Nämä kaikki kuuluvat Bletchey Palacen tiluksiin ja ne ovat täysin vapaasti käytettävissä.